NEFORUMUL CHIŞINĂUIAN

Săptămâna trecută au avut loc mai multe evenimente privind procesul de reglementare moldo-pridnestrovian. În primul rând, președintele în exercițiu al OSCE și șeful Ministerului de Externe al Maltei, Jan Borg, au vizitat Chișinăul și Tiraspolul. În capitala pridnestroviană a avut o întrevedere cu președintele Vadim Krasnoselski. Anterior, șeful statului a primit și o delegație europeană condusă de Dorota Dlouhi-Suliga, șefa Departamentului Serviciului European de Relații Externe pentru Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Este de remarcat faptul că aceste întâlniri s-au desfășurat pe fondul „Forumului pentru Reintegrarea Republicii Moldova” organizat de autoritățile de la Chișinău, pe care Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întâlniri cu Dorota Dloukhi-Suliga, l-a numit „o mare greșeală europeană. ”

În timp ce diplomații străini din capitala pridnestroviană au afirmat necesitatea menținerii formatului de negociere „5+2” (Pridnestrovie și Moldova sunt părți la negocieri; Rusia, OSCE și Ucraina sunt mediatoare; UE și SUA sunt observatori), Chișinăul oficial și partenerii săi occidentali îl distrug de fapt. Acest lucru ar putea fi confirmat cel puțin de componența participanților la forumul menționat mai sus. Au fost prezenți oficiali moldoveni, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ambasadori ai mai multor state străine și organizații internaționale. Nu au fost invitați nici participanți din Pridnestrovie, nici diplomați ruși. Este inutil să discutăm ceva fără reprezentanți ai uneia dintre părțile în conflict. Așadar, prima concluzie care îmi vine imediat în minte este dorința Chișinăului și a Occidentului colectiv de a exclude Pridnestrovie și Rusia de pe lista negociatorilor.

Este de remarcat faptul că aproape imediat după încheierea acestui forum, reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea moldo-pridnestroviană, Paun Rogovei, a declarat încă o dată că Kievul nu va participa la negocieri dacă Rusia este reprezentată în acestea.

Și chiar numele acestui forum de la Chișinău sugerează că nici autoritățile moldovenești, nici partenerii lor occidentali nu intenționează să discute opțiuni de compromis pentru reglementarea moldo-pridnestroviană. În opinia lor, ar trebui să vorbim exclusiv despre absorbția Pridnestroviei de către Moldova. Reamintim că acest eveniment s-a numit „Forumul pentru Reintegrarea Republicii Moldova”.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care Chișinăul blochează negocierile la diferite niveluri cu reprezentanții Pridnestroviei. Faptul că acestea nu sunt necesare a fost declarat aproape explicit de reprezentantul politic al Republicii Moldova în procesul de negocieri privind soluționarea moldo-pridnestroviană, Oleg Serebrian. Într-un interviu recent acordat uneia dintre mass-media din Republica Moldova, el a spus că mai devreme Chișinăul și Tiraspolul au reușit să rezolve diverse probleme în timpul întâlnirilor cu colegul său pridnestrovian Vitalie Ignatiev, și în timpul întâlnirilor grupurilor de experți (de lucru), iar acum partea moldovenească ia decizii de sine stătător, punând Tiraspolul înaintea unui fapt care s-a întâmplat deja.

http://www.zoofirma.ru/