Pseudologică

Parlamentul European a convenit asupra prolongării cu un an a exporturilor scutite de taxe vamale pentru Moldova. Unul dintre deputații europeni, Siegfried Mureşan, a anunțat acest lucru pe pagina sa de pe rețelele de socializare, fără a aștepta comunicatele oficiale. Apropo, el reprezintă România acolo. La drept vorbind, acest lucru este adevărat.

Beneficiile exporturilor din Moldova către țările Uniunii Europene ar fi trebuit să se încheie la 24 iulie anul curent. După cum a menționat Mureșan, UE este foarte interesată de aprovizionarea cu produse agricole din Moldova. Cu toate acestea, văzând ce fac fermierii europeni în toate părțile acestei comunități, este foarte greu de crezut. Fermierii polonezi blochează granița cu Ucraina, tăind remorci de cereale cu "polizoare unghiulare", aruncând conținutul lor pe pământ. Fermierii spanioli toarnă râuri de vin străin pe pod, îmbunătăţindu-i gustul, din nou cu roșii străine. În inima Uniunii Europene, Bruxelles, fermierii din toată Europa au inundat centrul orașului cu gunoi de grajd. Domnul Mureşan ar trebui să știe asta. Și dacă vizitează România cel puțin ocazional, ar trebui să fie conștient și de protestele concetățenilor săi care lucrează în sensul deplin al acestor cuvinte pe pământ. Fermierii europeni s-au revoltat din două motive. Deși, unul dintre ele decurge lin din celălalt.

Oficialii europeni, departe de munca "în aer curat", au decis să se joace în "agronomia verde" și au redus utilizarea substanțelor chimice agricole. Nici măcar nu vorbim despre produse de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor, bolilor și buruienilor, ci despre îngrășăminte minerale. Dar, în același timp, aceiași "specialişti" în rândul birocraților europeni au extins preferințele pentru exportul de produse agricole din țările din afara UE. Mai mult decât atât, fără a ține cont de "tehnologiile agricole verzi". Bineînțeles, cu această abordare, orice fermier se va alătura rândurilor colegilor săi „huligani” pe autostrăzi și în piețele orașelor.

Cvasi-logica birocrației europene sfidează explicația. Intimidarea unui producător agricol local prin faptul că am găsit o nișă pentru bunurile dvs. din ţări străine, a şi dus la o revoltă agricolă paneuropeană.

Producătorii moldoveni de alimente nu au simțit încă acest lucru. Oricum preferințele ar fi fost extinse. Dar Siegfried Mureşan nu ar fi trebuit sa spună asta aşa de tare. Nu doar persoanele cu mandate parlamentare europene navighează pe internet, ci și aceiași fermieri din țările UE. Acum indignarea lor se va revărsa şi asupra produselor agricole moldovenești.

Apropo, recent Moldova a decis să șocheze întreaga lume cu un nou produs vitivinicol. Ei spun că a fost creat de inteligența artificială. Chișinăul se străduiește în toate modurile posibile să fie "avansat" în ochii partenerilor săi occidentali. Dar apare o întrebare rezonabilă: "Atunci de ce mai sunt tradițiile vinicole moldovenești, rețetele transmise din generație în generație. De ce mai e nevoie de viticultori și vinificatori din carne și oase?". Nu credem că așa ceva nu s-a încercat peste "deal". Dar s-a hotărât de a ascunde, așa cum se spune, "pentru mai târziu."

Și acum să vorbim despre cel mai important lucru, în ceea ce privește pridnestrovienii înșiși. La un moment dat, conducerea de la Chișinău s-a bătut în piept că a ajuns la încheierea unui DCFTA - un acord comercial liber și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Aparent, s-a dovedit a fi o ficțiune. Altfel, de ce vorbim acum despre preferințele pentru exporturile moldovenești? De fapt, au fost scrise inițial în acest document. Da, am scris în repetate rânduri că există cote stricte pentru importul mărfurilor moldovenești pe teritoriul țărilor UE. S-a spus în mod repetat că fluxul invers este liber. Dar atunci de ce s-au angajat autoritățile moldovenești să colecteze taxe la importurile pridnestroviene? Nimeni din Chișinău nu poate răspunde la această întrebare.

http://www.zoofirma.ru/