Bumerangul importurilor

Chișinăul nici nu ascunde faptul că îşi doreşte să facă cât mai mult sânge rău Pridnestroviei. Astfel, un fost aliat al actualului președinte al Moldovei, fostul vicepreședinte al parlamentului Alexandru Slusari a declarat pe rețelele de socializare că critică adesea actualul guvern, dar salută introducerea taxelor de import pentru entitățile de afaceri nistrene. Mai departe, în publicaţia sa, urmează o  “sinceritate goală”. Chipurile aceste restricţii vor ajuta la integrarea Pridnestroviei într-o Moldovă unitară. Deci, despre ce fel de „statut politic special” putem vorbi când nu ultimul om din politica moldovenească declară Moldova drept stat unitarizat? Acum, Slusari conduce asociația „Forţa fermierilor”, care este cunoscută pentru protestele sale împotriva politicii guvernului față de fermieri. De aceea vom vorbi despre securitatea alimentară a Pridnestroviei.

Imediat după ce Moldova a introdus ordinara înăsprire economică, președintele Pridnestroviei, Vadim Krasnoselski a convocat Consiliul de Securitate, care a discutat, în primul rând, subiectul aprovizionării republicii cu produse alimentare. După cum a remarcat președintele Guvernului, Alexandru Rozenberg, în 2023, în Pridnestrovie au fost recoltate peste 526 de mii de tone de cereale, inclusiv 338 de mii de tone de grâu de iarnă. Pridnestrovie nu este doar aprovizionată în total volum cu cereale, dar le poate şi exporta fără a aduce prejudicii propriilor hambare. Chiar dacă din anumite motive rămânem fără recoltă anul acesta, republica dispune de suficient grâu pentru următorii doi ani, orz pentru doi ani și jumătate, porumb pentru trei ani, semințe de floarea-soarelui cu extinderea producției de ulei vegetal un an și jumătate. Da, taxele de import pot afecta costul produselor agricole. Trebuie să importam îngrășăminte minerale, produse de protecție a plantelor, utilaje agricole și piese de schimb pentru acestea. În ceea ce privește alte produse alimentare, complexul agroindustrial autohton aprovizionează republica cu legume - 90% și 72% cu produse lactate. Există încă un decalaj pe 2 poziţii: carne și ouă de pui. Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței Consiliului de Securitate, producătorii locali acoperă piaţa de consum în proporţie de 39,2%, respectiv 34%. Produsele de mezeluri în Pridnestrovie sunt fabricate mai mult decât suficient. Apropo, Moldova este mai dependentă de import din toate punctele de vedere. Da, încă nu ne putem independent întreţine. Dar, dacă ținem cont de faptul că nu cu mult timp în urmă sectorul agricol nistrean se afla într-o criză profundă, atunci cifrele de mai sus inspiră optimism. Aici merită respect politica de stat privind complexul agroindustrial. Aceasta include un program de stat pentru restaurarea complexului meliorativ și o serie de subvenții. Spre deosebire de Moldova, agricultorii din Prindestrovie nu se revoltă.

Apropo, Tiraspolul a răspuns deja la acest ultim atac al Chișinăului. Desigur, fermierii moldoveni care au terenuri în raionul Dubăsari nu ar trebui să fie responsabili pentru politicile propriilor autorități față de nistreni. Dar va trebui. Aceștia vor plăti taxe către bugetul Prindestroviei pentru importul acelorași produse chimice agricole, utilaje agricole, precum și pentru exportul produselor proprii. Da, există un regret că s-a întâmplat acest lucru. Dar au un apărător în persoana lui Alexandru Slusari. Probabil că le va explica că acest lucru se face întru beneficiul lor. În același timp, lăsați-l să spună că suma de câteva ori mai mare pentru serviciile comunale achitată de persoanele juridice moldovenești situate pe teritoriul Prindestroviei este și ea întru binele lor. Se preconizează stabilirea pentru acești abonați colectivi a aceleiași taxe pentru utilități publice care se aplică în Moldova. În ruble nistrene. Cumva este necesar să se compenseze pierderile bugetare. Mai sunt și alte măsuri de răspuns pe care Prindestrovie le poate lua dacă Chișinăul nu înțelege că este mai bine să coexiste pașnic decât să organizeze diverse blocaje și să declanșeze războaie comerciale.

http://www.zoofirma.ru/